top of page

Zmrzlé rameno, příčiny, domácí léčba

Aktualizováno: 11. 10. 2020

Syndrom zmrzlého ramene vzniká nejčastěji po úraze, kdy je rameno delší dobu fixováno, ale může se rozvinout i bez nějaké zjevné příčiny. V prvním případě jsou většinou úspěšné rehabilitace, postupné rozcvičování, ale v druhém případě vede cvičení často naopak ke zhoršení. Příčinou je často zánět v oblasti ramenního kloubu a přílehlých úponů. Vzniká obvykle jako následek nějakého mikroúrazu, stačí modřina, někdy ani to ne. V důsledku špatného prokrvení tkání, dochází k nedostatečnému odvodu zplodin a vzniká zánět. Rameno je bolestivé, takže člověk omezuje pohyb paže a rameno zamrzne.


Lze si nějak pomoci v domácích podmínkách?

Ano. Pokud se blíže podíváme na prapříčinu potíží. Příčinou bolesti je zánět, příčinou zánětu je nedostatečná mikrocirlulace krve a nedostatečný odvod zplodin, příčinou snížené krevní mikrocirkulace je oslabený jaterní okruh a překyselení těla. Je tedy nutné jednak očistit a podpořit játra a také pomoci tělu zlepšit krevní průtok.


Podpora mikrocirkulace:

Nejvíce se mi osvědčily křenové obklady. Polévkovou lžíci čerstvě nastrouhaného křenu smíchejte s 2 polévkovými lžicemi tvarohu a tlustou vrstvou ( 0,5 cm) pokryjte celý ramenní kloub , případně přilehlé bolavé úpony. Překryjte potravinářskou fólii a nechte působit. Křenová silice ve směsi působí hloubkové reflexní prokrvení tkáně, což po nějaké době začnete pociťovat jako příjemné teplo, později začne až pálit. Tvaroh vytahuje zánět. Křenová silice může dráždit kůži, proto, pokud jste citliví, před aplikací křenové směsi namažte místo indulonou nebo jiným neutrálním krémem. Co se týká délky působení, vydržte aspoň 20 minut, pokud déle nevydržíte a už vás to hřeje moc. Drsňáci mohou vydržet déle ( až 2 hodiny), pokud pálení snesete. Pravda je taková, že čím více to pálí, tím větší efekt. Zarudnutí se nebojte, je to normální, ale určitě není vhodné křen aplikovat, pokud se druhý den chystáte na koupaliště. Tuto proceduru opakujte alespoň 1x týdně, ale nejdříve po zklidnění pokožky., což trvá cca 2-3 dny.

Většinou druhý den po aplikaci už je cítit úleva a rameno malinko povolí. Až do odeznění zánětu cvičte jen opatrně a do bolesti, nejlépe v leže na zádech spouštět paži vlastní vahou do různých směrů. Nezapomeňte také na rotaci, vnější i vnitřní.


Pro dlouhodobý léčebný efekt je pořeba očistit a podpožit detoxikační orgány, zejména játra:

ideálně lehká netučná zásadotvorná strava s dostatkem zeleniny, konzumace hořkých bylin nebo pití nálevu či odvaru z nich - například pampeliška, ostropestřec, pelyněk, kopřiva a podobně. Výborná je také šťáva z červené řepy, aspoň 1-2 x týdně. Doporučuji kombinaci 1 bulva oloupané řepy, 5 mrkví a jedno jablko. Odšťavit v odšťavnovači a vypít, z tohoto množství získáte cca 3dl šťávy.

Určitě i vaše ledviny vám poděkují, když je podpoříte dostatečným pitným režimem, ideální je kůra velmi řídkého urologického nebo ledvinového čaje - vylouhovaný šálek čaje naředit cca na 1,5 l a popíjet celý den.


Moje cesta k úplnému uzdravení ramene a k návratu 100% hybnosti trvala 2 roky, ale už po třech měsících domácí léčby se hybnost zlepšila z 10% na 50%. Takže zázraky napočkání nečekejte, ale když pochopíte pravou příčinu, tedy oslabení jater a překyselení těla a zapracujete také na změně životosprávy, zlepší se vám nejen rameno. Tak držím palce!



2 381 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page